Zuurvlees

Zuurvlees

INGREDIENTEN 4 personen

1 kilo runderlappen (poelet)
2 grote rode uien
3 – 4 kruidnagels
1 – 2 theelepels (vervangende) suiker
1 kopje azijn
ruim 1/2 kopje water
peper zout
250 gram boter
2 – 3 eetlepels stroop
2 plakken ontbijtkoek in kleine blokjes

Ik houdt niet van hachee, maar dit gerecht met lekkere dikke frieten van zoete aardappelen en zelfgemaakte mayo is gewoon heerlijk.
Zuurvlees is een Limburgs streekgerecht, dat oorspronkelijk werd bereid van paardenvlees. Tegenwoordig wordt rundvlees gebruikt. Zuurvlees is een soort hachee die de naam dankt aan het vooraf marineren van het vlees in azijn. Toch is de smaak zoet omdat het zuur van de azijn wordt gecompenseerd door de toevoeging van stroop en peperkoek. Zuurvlees wordt in Limburg gegeten met friet of aardappelpuree. ” maar dat is natuurlijk niet meer Paleo  :-))

Bereidingswijze

Snijdt de runderlappen in stukken , (bestrooi ruim met peper en zout ) net als de uien , neem een grote mengkom , voeg water 3 kruidnagels, suiker en azijn toe. ( evt. een laurier blaadje en wat jeneverbessen ) roer goed door, laat het liefst een nacht marineren.
Smelt de boter in de braadpan , schep het vlees en de uien uit de pan , bak kort aan op hoog vuur , voeg vocht weer toe en sudder op laag vuur voor een uur ( regelmatig omscheppen )
voeg stroop en ontbijtkoek toe.  laat nog 2 uurtjes sudderen
serveer met dikke frieten (voor Paleo, maak ze van zoete aardappel) en een lekkere Belgische mayo. Mag wel een keer volgens het 80 -20 principe!

Serveertips

Heerlijk op een warme granenbol als een broodje “pulled beef ” met wat piccalilly of maak het eens met konijn.

Paleo by Leo

Feedback is welcome ☕