International Cooking Blog

 

Ik zie Paleo meer als een levenswijze, maar je kunt het vergelijken met een low-carb dieet.
Je eet nog steeds koolhydraten, maar alleen van de juiste bronnen.
Je voelt je hierdoor energiek, mede omdat je snel die extra kilo’s (met inbegrip van buikvet) begint te verliezen.

Ik gebruik altijd de 80/20 regel, wat betekent dat ik probeer om alle gerechten voor ongeveer 80% of meer aan de Paleo regels te laten voldoen.
De resterende 20% is wellicht niet altijd volledig Paleo maar blijft wel gezond.
Als je het op deze manier toepast dan is het (in mijn ervaring) gemakkelijker toe te passen en het wordt geen must!

Wil je Paleo alleen gebruiken om gewicht te verliezen dan adviseer ik je (de eerste 3 maanden) volledig volgens de Paleo regels te eten.
Je zult dan op een eenvoudige manier tussen de 10 en 15 kilo aan gewicht verliezen!

 

Vlees:
Rundvlees, varkensvlees, lam, kalkoen, kip en ander gevogelte.

Vis:
Kabeljauw, zalm, sardines, haring, makreel, ansjovis, paling en lophius (de zeeduivel familie).

Zeevruchten:
Garnalen, garnalen, kreeft, mosselen, oesters en krab.

Groenten:
uit de nachtschadefamilie (eet beperkt) : Tomaten, aardappelen, aubergine, paprika, pepers en goji bessen. 

Alle andere groenten:
Eet zoveel als je wilt. Vooral donkere bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en sla worden aanbevolen.

Zaden:
Zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten, chia zaden, lijnzaad, hennepzaad, granaatappel zaden, abrikozenpitten, sesamzaad,
komijnzaad en druivenpitten.

Fruit (eet beperkt max 2 porties per dag.):
Appels, sinaasappels, bananen, aardbeien, meloen, watermeloen, kersen, druiven, bosbessen,
avocado’s, frambozen, nectarines, perziken, abrikozen en ananas.

Dranken:
Water, koffie en thee (max 2 per dag). Beperk alcohol zoveel mogelijk of drink het helemaal niet.

Gezonde koolhydraten (eet met mate):
Quinoa, haver, zoete aardappelen, witte rijst, rijstwafels en donkere chocolade (70% +).

Oliën en vetten:
Lijnzaadolie, kokosolie, extra vergine olijfolie, notenolie en vet in avocado’s.

Peulvruchten:
Peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen, enz.) worden ontmoedigd. Ze bevatten fytinezuur korrels als een natuurlijk afweermechanisme van de plant.
Door teveel fytinezuur ga je de vetverbranding vertragen omdat belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en zink minder goed worden geabsorbeerd.
Noten en zaden bevatten ook fytinezuur, maar ze zijn toegestaan binnen Paleo, eet er echter niet teveel van.

nodiary

Hoe zit het met melk?

Het goede van melk:
De hoeveelheid complexe vetzuren helpen vet te verbranden.
Het bevat ook gezonde bacteriën die de darmflora stimuleren en het is zeer praktisch voor de lunch of een snelle snack.

Het negatieve van melk:
Er zitten steeds vaker hormonen in waardoor allerlei cellen in je lichaam groeien.
Sommige zijn goed, andere weer slecht. Melk bevat ook lactose (melksuiker), waar je gevoelig voor kan zijn.
Dit heet lactose-intolerantie. Zelfs als je geen lactose-intolerantie hebt, is het geen goed idee om een pak melk van de supermarkt te kopen.
De koeien worden gevoed met graan en maïs, waardoor de melk van lage kwaliteit is, de omega 3: 6 verhouding uit balans raakt,
waardoor het gewichtsverlies vertraagd wordt.

Tijdens het Paleo dieet, kun je in plaats van melk het beste suiker-vrije amandelmelk drinken.

Er is ook melk met een hogere voedingswaarde, zoals:

  • Griekse yoghurt
  • Oude kaas
  • Kefir
  • Roomboter

Wat je ook doet:
Eet of drink melk zonder suiker of schadelijke zoetstoffen en kies (indien mogelijk) altijd voor de biologische variant.

Suggesties en vragen zijn altijd welkom.

Klik rechtsboven op de pagina op de menuknop voor de recepten
of meld je vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief.

 

Groetjes,
Leo Jaspers

 

[Wok] Roergebakken varkenshaas met bloemkool

 

Roergebakken varkenshaas met bloemkool

Ingrediënten: 4 personen

1 theelepel aardappelmeel
150 g bloemkool, in roosjes
4 stuk bosuitje
2 theelepel bouillonpoeder
1 theelepel kerrie
1 mespuntje knoflookpoeder
1 theelepel maïzena
1 eetlepel olie
1 rode paprika
2 eetlepels seroendeng (geroosterde pinda’s met kokos uit een potje.)
50 g taugé
250 g varkenshaas

Bereidingswijze:

Pel de uien en snipper ze grof.
Maak de paprika schoon en snijd hem in reepjes.
Los de bouillonpoeder op in 1 deciliter heet water.
Blancheer de bloemkoolroosjes 2 a 3 minuten in kokend water.
Dep de varkenshaas droog met keukenpapier en snijd hem in smalle reepjes van ca. 3 cm.
Verhit de olie in een wok of wadjan en bak het vlees al omscheppend in ca. 2 minuten lichtbruin.
Voeg de bloemkool, ui en paprika toe en bak dit nog 1 minuut.
Strooi kerrie- en knoflookpoeder erover.
Schenk de bouillon erbij en laat alles nog ca. 3 a 4 minuten stoven.
Voeg de taugé op het laatste moment toe.
Schuif de ingrediënten naar een zijde van de wok of wadjan.
Maak de maïzena aan met 1 eetlepel water en roer dit door het vocht op de bodem van de pan.
Voeg de sojasaus toe en breng dit even aan de kook.
Vermeng alle ingrediënten met de saus.
Strooi de seroendeng erover

Serveertips:

Eten met rijst en een salade

[Wok] Oosters stoofpotje van scampis en groenten

Oosters stoofpotje van scampis en groenten

Ingrediënten  4 personen

  • 600 g scampi’s, gepeld en schoongemaakt
  • 200 g basmati rijst
  • 1 rode paprika, in fijne reepjes
  • 1 gele paprika, in fijne reepjes
  • 200 g peultjes, schoongemaakt
  • 1 wortel, in fijne reepjes
  • 1 bosje lente-uitje, in stukjes
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 400 ml groentebouillon
  • 600 ml kokosmelk
  • 1 tl gember, geraspt
  • 3 el koriander, fijngehakt
  • 1 limoen, geraspt
  • 1 el currypasta
  • 1 el zonnebloemolie
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verhit wat olie in een wok.
    Voeg de currypasta toe en roerbak 2 minuten, tot de geuren vrijkomen.
    Voeg de knoflook en de gember toe, bak nog even mee.
    Schenk er de bouillon en de kokosmelk bij. Breng aan de kook.
  2. Voeg de scampis en de groenten toe.
    Laat op een zacht vuur gaar sudderen.
    Breng op smaak met peper en zout.
    Roer er de gehakte koriander door.
  3. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    Roer er de geraspte limoenschil door.
  4. Serveer het stoofpotje met de rijst.
    Werk af met plukjes koriander.

[Wok] Tori Teriyaki

Tori Teriyaki met rijst
en groene groenten.

Oosterse charme op z’n best: stroperige saus op malse kippendijen.

Hoofdgerecht  4 personen

Ingredienten:

1 cm gember
600 gram kipfilet
2 bosuitjes
100 ml droge sherry
3 el suiker
3 el zonnebloemolie
1 tl geroosterde zonnebloemzaadjes

Bereiding:

  1. Schil en rasp de gember en snijd de kipdijfilet in stukjes.
    Snijd de bos ui in kleine ringetjes.
    Breng de sherry aan de kook, laat hem even doorkoken tot de alcohol is verdampt.
    Voeg de sojasaus en suiker toe en laat de teriyaki saus koken tot hij een beetje stroperig wordt.
  2. Verhit de olie in een wok.
    Roerbak hierin het kippenvlees in 6-8 min. gaar.
    Schenk de teriyaki saus erbij en laat op hoog vuur verdampen, tot de saus dikker wordt en gaat glanzen.
    Roer dan pas de gember erdoor.
    Bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes en de bos ui.

    Lekker met rijst en groene groenten, zoals broccoli of spinazie.

[Wok] Broccoli met biefstuk en ui

Broccoli met biefstuk en ui

Hoofdgerecht   4 personen

25 min

Ingrediënten
  • – woksaus five spices (3 eetlepels)
  • – sap van een halve sinaasappel
  • – kleine uien (2 )
  • – neutrale olie (3 eetlepels)
  • – broccoliroosjes (300 gram)
  • – biefstuk (200 gram)
  • – maizena (1 theelepel)
  • – rode peper (0.5 )
  • – 3 cm verse gemberwortel
  • – knoflook (2 tenen)

Bereidingswijze

  • 1 Verwijder de zaadjes uit de peper en hak hem fijn.
  • 2 Pers de knoflook boven een diep bord.
  • 3 Rasp het stukje gember erboven en meng de rode peper erdoor.
  • 4 Voeg wat zout en versgemalen zwarte peper toe en roer de maïzena erdoor.
  • 5 Snijd de biefstukken dwars op de draad in flinterdunne plakjes en schep deze door het knoflookmengsel.
  • 6 Laat de biefstuk zo 10 minuten staan.
  • 7 Kook intussen de broccoliroosjes in een pan met ruim kokend water met wat zout in 2-3 minuten beetgaar.
  • 8 Laat de wok goed heet worden en schenk de olie erin.
  • 9 Verwarm de olie tot er lichte damp af komt.
  • 10 Schep de plakjes biefstuk door de hete olie en bak ze op hoog vuur al omscheppend in 2 minuten bruin.
  • 11 Leg ze op een bordje.
  • 12 Schil en snijd de ui in dunne partjes.
  • 13 Pers een halve sinaasappel.
  • 14 Schep de ui partjes door de olie in de wok en roerbak 2 minuten.
  • 15 Schep de broccoli met het sinaasappelsap en de wok saus erdoor en roerbak nog 2 minuten.
  • 16 Schep de biefstuk erdoor en warm het gerecht heel even door.
  • 17 Serveer met rijst.