Tarte_tatin_van_witlof_en_gruyère

Tarte tatin

INGREDIENTEN 4 personen

2 el olijfolie
6 stronkjes witlof
1 el verse tijmblaadjes + extra takjes voor de garnering
4 velletjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
½ citroen
1 grote rijpe peer, geschild
50 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
½ dijonmosterd
½-1 el honing
2 el extra vierge olijfolie
2 el notenolie
200 gr gruyère de savoie, in dunne plakjes, korst verwijderd

HULPMIDDELEN

Ook nodig: of grote tarte tatin vorm of 4 bakvormpjes van 10 cm doorsnee

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180˚C.Vet de bakvormpjes in met olijfolie. Verwijder het buitenste blad van de witlof als deze niet meer mooi gaaf zijn. Snijd 4 stronkjes witlof in de lengte in vier stukken.
Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met wat zout en peper.
Verhit een grillpan of plaat op hoog vuur en rooster de witlof stronkjes,  in delen en eventueel ingesmeerd met olijfolie, op de beide snijkanten 1 -2 min. per kant. Leg onder in de bakvormpjes 4 stukjes witlof.
Strooi de verse tijmblaadjes erover en leg er een plakje bladerdeeg overheen.
Druk de randen van het deeg in de vorm, vouw de hoeken en randen om de witlof heen naar beneden om het goed passend te maken. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de witloftaartjes in 25-30 min. in de oven goudbruin. Neem ze uit de oven. Verhoog de oventemperatuur naar 220 ˚C of verwarm de grill voor op de hoogste stand(let op de taartjes hoeven er ECHT maar 2 tot 3 minuten onder! Anders wordt de witlof zwart). Snijd intussen de rest van de witlofstronkjes in reepjes van 1 cm, verwijder de bittere kern..

Salade
Doe de witlof in een kom en sprenkel het sap van een kwart citroen erover. Snijd de peer in plakjes rond het klokhuis. Snijd de plakken in repen van 1 cm. Doe de peer en hazelnoten bij de witlof. Meng het sap van het andere citroenkwart met de mosterd en honing. Schenk er al kloppend met een garde de beide oliën bijen breng de dressing op smaak met zout en peper. Schep de dressing door de witlofsalade.

Afwerking taartjes/taart
Stort de witloftaartjes uit de vorm en leg ze met de deegkant onder op een bakplaat. Verdeel de gruyère over de witlof. Zet de taartjes nog 3-5 min. onder de hete grill of in de oven tot de kaas goed gesmolten is.

Serveertips

Serveer de tarte tatins met de witlofsalade en garneer met een takje tijm.

Only the best recipes

Feedback is welcome ☕