pulled pork

Pulled pork

Ingrediënten
1 Boston Butt a 3 kg
Dit is een Amerikaanse snit die in Nederland vooral bij Internetslagers als Beef&Steak en Aalvink te verkrijgen zijn. Een procureur is een goede vervanging.
Marinade (eventueel met spuit injecteren)
Eigen rub
Aflak saus
Eindmix

Bereiding
Maak allereerst de marinade vloeistof:  Hiervoor mix je ¾ cup appelsap (180 ml) met ½ cup water (120 ml), ½ cup witte suiker (100 gr), ¼ cup fijn zout (70 gram) en 2 eetlepels Worcestersaus. Goed doorroeren tot alles is opgelost.

Plaats het vlees in een ovenschaal en vul de spuit met de mix. Injecteer het vlees om de 6 centimeter. Terwijl je de marinade in het vlees spuit, trek je de naald uit het vlees zodat het vlees zich vult met de marinademix. Trek de spuit er niet helemaal uit terwijl je marinade aan het inspuiten bent, want dan zit de keuken onder de marinademix. Je moet een aantal plekken kunnen injecteren met 1 volle spuit. Wrijf hierna de Boston Butt licht in met olijfolie en wrijf hierna de rub over/ in het vlees. Pak het vlees in in plastic folie, of seal het met een vacumeer machine en laat het een nacht in de koelkast intrekken (circa 8 uur).

Het grillen
Op de dag van het bereiden, bereid jouw Kamado voor op indirect grillen, op een temperatuur van 110-120 graden. Week ondertussen een hand rookhout van de kers en een hand appelhout in water, laat dit een half uur staan en giet dan het water af. Haal de platesetter uit de bbq, voeg het rookhout toe en plaats de platesetter, met een druipbak er op, weer op de Kamado. Leg vervolgens het vlees (uitgepakt uit het plasticfolie uiteraard) op het rooster. Plaats een kerntemperatuurmeter in het vlees en laat garen tot een kern van 75 graden, of reken 5 uur vanaf het moment dat je het vlees op het rooster legt. Het kan zijn dat het vlees blijft hangen qua temperatuur, waarschijnlijk rond de 65-70 graden, dit is niet erg, gewoon laten liggen en wachten tot de kern 75 graden is, of tot de 5 uur (vanaf het begin van grillen) voorbij zijn.

Aflakken
In die tussentijd kun je de saus maken waarmee je het vlees gaat insmeren. Dit is een saus met veel suiker, waardoor er een bruin/ zwarte korst om het vlees ontstaat. Gebruik hiervoor ¼ cup van jouw favoriete BBQ Saus, 2 eetlepels appelazijn en 3 eetlepels honing en naar smaak nog wat van de rub. Verwarm dit en laat het even doorkoken. Als het vlees 5 uur gegaard is, of de kerntemperatuur van 75 graden heeft bereikt, smeer je het in met deze saus. Laat vervolgens het vlees ruim 2 uur op de bbq liggen op 110-120 graden.

Nagaren
Pak het vlees hierna in in aluminiumfolie en laat de probe van de kerntemperatuurmeter in het vlees zitten. Plaats het vlees weer op het rooster en laat het garen tot een kerntemperatuur van 92 graden (gebruik je thermometer) Celcius. Haal dan van de grill en pak het vlees uit. Vang het vocht op dat uit het aluminiumfolie komt. Pak het vlees weer in in aluminiumfolie en laat het een uur rusten. Meng in een pannetje het vocht uit het vlees met 3 eetlepels basterd suiker, 2 eetlepels Worcestersaus, 120 ml appelsap en ½ cup bbqsaus. Dit is de Eindmix. Als het vlees nagegaart is, trek je het uit elkaar met 2 vorken. Het vlees mix je vervolgens met de Eindmix en dien je vervolgens op op een wit bolletje met plakjes augurk en coleslaw, hoe Amerikaans wil je het hebben?

Paleo by Leo