International Cooking Blog

 

Ik zie Paleo meer als een levenswijze, maar je kunt het vergelijken met een low-carb dieet.
Je eet nog steeds koolhydraten, maar alleen van de juiste bronnen.
Je voelt je hierdoor energiek, mede omdat je snel die extra kilo’s (met inbegrip van buikvet) begint te verliezen.

Ik gebruik altijd de 80/20 regel, wat betekent dat ik probeer om alle gerechten voor ongeveer 80% of meer aan de Paleo regels te laten voldoen.
De resterende 20% is wellicht niet altijd volledig Paleo maar blijft wel gezond.
Als je het op deze manier toepast dan is het (in mijn ervaring) gemakkelijker toe te passen en het wordt geen must!

Wil je Paleo alleen gebruiken om gewicht te verliezen dan adviseer ik je (de eerste 3 maanden) volledig volgens de Paleo regels te eten.
Je zult dan op een eenvoudige manier tussen de 10 en 15 kilo aan gewicht verliezen!

 

Vlees:
Rundvlees, varkensvlees, lam, kalkoen, kip en ander gevogelte.

Vis:
Kabeljauw, zalm, sardines, haring, makreel, ansjovis, paling en lophius (de zeeduivel familie).

Zeevruchten:
Garnalen, garnalen, kreeft, mosselen, oesters en krab.

Groenten:
uit de nachtschadefamilie (eet beperkt) : Tomaten, aardappelen, aubergine, paprika, pepers en goji bessen. 

Alle andere groenten:
Eet zoveel als je wilt. Vooral donkere bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en sla worden aanbevolen.

Zaden:
Zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten, chia zaden, lijnzaad, hennepzaad, granaatappel zaden, abrikozenpitten, sesamzaad,
komijnzaad en druivenpitten.

Fruit (eet beperkt max 2 porties per dag.):
Appels, sinaasappels, bananen, aardbeien, meloen, watermeloen, kersen, druiven, bosbessen,
avocado’s, frambozen, nectarines, perziken, abrikozen en ananas.

Dranken:
Water, koffie en thee (max 2 per dag). Beperk alcohol zoveel mogelijk of drink het helemaal niet.

Gezonde koolhydraten (eet met mate):
Quinoa, haver, zoete aardappelen, witte rijst, rijstwafels en donkere chocolade (70% +).

Oliën en vetten:
Lijnzaadolie, kokosolie, extra vergine olijfolie, notenolie en vet in avocado’s.

Peulvruchten:
Peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen, enz.) worden ontmoedigd. Ze bevatten fytinezuur korrels als een natuurlijk afweermechanisme van de plant.
Door teveel fytinezuur ga je de vetverbranding vertragen omdat belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en zink minder goed worden geabsorbeerd.
Noten en zaden bevatten ook fytinezuur, maar ze zijn toegestaan binnen Paleo, eet er echter niet teveel van.

nodiary

Hoe zit het met melk?

Het goede van melk:
De hoeveelheid complexe vetzuren helpen vet te verbranden.
Het bevat ook gezonde bacteriën die de darmflora stimuleren en het is zeer praktisch voor de lunch of een snelle snack.

Het negatieve van melk:
Er zitten steeds vaker hormonen in waardoor allerlei cellen in je lichaam groeien.
Sommige zijn goed, andere weer slecht. Melk bevat ook lactose (melksuiker), waar je gevoelig voor kan zijn.
Dit heet lactose-intolerantie. Zelfs als je geen lactose-intolerantie hebt, is het geen goed idee om een pak melk van de supermarkt te kopen.
De koeien worden gevoed met graan en maïs, waardoor de melk van lage kwaliteit is, de omega 3: 6 verhouding uit balans raakt,
waardoor het gewichtsverlies vertraagd wordt.

Tijdens het Paleo dieet, kun je in plaats van melk het beste suiker-vrije amandelmelk drinken.

Er is ook melk met een hogere voedingswaarde, zoals:

  • Griekse yoghurt
  • Oude kaas
  • Kefir
  • Roomboter

Wat je ook doet:
Eet of drink melk zonder suiker of schadelijke zoetstoffen en kies (indien mogelijk) altijd voor de biologische variant.

Suggesties en vragen zijn altijd welkom.

Klik rechtsboven op de pagina op de menuknop voor de recepten
of meld je vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief.

 

Groetjes,
Leo Jaspers

 

[Oven] Koolhydraatarme lasagne (Paleo)

 

Een koolhydraatarme lasagne mag natuurlijk niet ontbreken.
Deze maak je helemaal zelf met de lekkerste ingrediënten.
Deze lasagne heeft een frisse Mexicaanse smaak, waar je geen genoeg van kunt krijgen!

Het recept lees je hieronder.

Koolhydraatarme lasagne

Er worden steeds meer recepten bedacht, waar pasta’s vervangen worden door andere ingrediënten.
Vooral in Amerika zijn deze koolhydraatarme recepten al jarenlang enorm populair en effectief!

Wat heb je nodig?

♦ 300 gram kalkoen of rundergehakt
♦ 300 gram courgette
♦ 1/2 Theelepel knoflookpoeder
♦ 1/2 Theelepel gemalen komijn
♦ Een Theelepel paprikapoeder
♦ 1 Theelepel chilipoeder
♦ Potje salsasaus (suikervrij of zo laag mogelijk in suiker)
♦ Geraspte kaas
♦ Zure room, pepers

 Hoe maak je deze koolhydraatarme lasagne?

  1. Verhit de olie in een koekenpan en bak het kalkoengehakt of rundergehakt lichtbruin. Voeg hier alle kruiden/poeders aan toe en meng dit door elkaar.

  2. Voeg daarna de salsa saus toe aan het vlees en laat dit ongeveer 20 seconden koken. Daarna zet je de pan opzij en laat je het gehakt nog even na pruttelen.

  3. Snij of schaaf de courgette in plakjes en bak deze in een andere koekenpan. De courgette hoeft maar eventjes gebakken te worden anders geven ze te veel vocht af.

  4. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden en neem een ovenbestendige schaal. Voeg een lepel salsasaus toe aan de schaal en verspreid de saus over de bodem.

  5. Plaats een gedeelt van de gebakken courgette op de bodem van de ovenschaal en verspreid daarna het gehakt over de courgette. Hier voeg je ook geraspte kaas aan toe.

  6. Herhaal stap 4 (salsasaus) en stap 5 nog een keer, zodat je verschillende laagjes krijgt. Eindig met de geraspte kaas en plaats de schaal in de oven.

  7. Laat deze koolhydraatarme lasagne ongeveer 20 minuten bakken in de oven.

Wanneer 20 minuten voorbij zijn haal je de koolhydraatarme lasagne uit de oven en laat je deze even afkoelen.

Als topping kun je er pittige pepers aan toevoegen.

 

[Oven] Witlof met pijnboompitten (Paleo)

Witlof met pijnboompitten uit de oven

4 personen  (bijgerecht)

Ingrediënten
  • – bladpeterselie (2 eetlepel(s))
  • – honing (2 eetlepel(s))
  • – balsamico-azijn (2 eetlepel(s))
  • – knoflook (2 tenen)
  • – pijnboompitten (50 gram)
  • – versgeperst sinaasappelsap (150 gram)
  • – olijfolie (3 eetlepel(s))
  • – fijne witlof (6 struikjes)

Bereidingswijze

  • 1 Extra benodigdheden: ruime lage ovenschaal.
  • 2 Hak de pijnboompitten grof.
  • 3 Hak de knoflook fijn.
  • 4 Hak de bladpeterselie fijn.
  • 5 Vet de ovenschaal in.
  • 6 Snijd een dun plakje van het kontje van de witlof en halveer daarna de struikjes voorzichtig in de lengte.
  • 7 Verwarm de olijfolie in de hapjespan en leg de witlof met de snijkant naar beneden in de pan.
  • 8 Sprenkel er een beetje sinaasappelsap over.
  • 9 Smoor de witlof met de deksel op de pan drie tot vier minuten tot het rauwe eraf is, maar de struikjes nog stevig zijn.
  • 10 Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • 11 Laat ze op een bord afkoelen.
  • 12 Leg de struikjes witlof met de snijkant naar boven in de ovenschaal.
  • 13 Roer de knoflook met het sinaasappelsap, de balsamico-azijn en honing door het smoorvocht in de hapjespan.
  • 14 Kook alles zachtjes in tot het vocht iets dikker begint te worden.
  • 15 Bestrijk de struikjes met dit vocht en schenk de rest op de bodem van de schaal.
  • 16 Strooi de pijnboompitten erover.
  • 17 Schuif de schaal met witlof in het midden van de oven en schakel de oven in op 200°C.
  • 18 Laat de witlof in ongeveer vijfentwintig minuten door en door heet worden en licht kleuren.
  • 19 Strooi de peterselie erover.

 

[Oven] Gevulde Zoete Aardappel met Spek en Ei (Paleo)

Gevulde Zoete Aardappel met Spek en Ei

 Ingrediënten:
  • 2 zoete aardappels (ca. 200g per stuk)
  • 100g spekblokjes
  • 2 eieren
  • 1 el verse bieslook, fijn gesneden
  • peper en zout
Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schrob de zoete aardappels goed schoon onder de kraan en prik ze vervolgens een aantal keer in met een vork.
  3. Leg de zoete aardappels op de bakplaat en rooster ze in 45 minuten gaar.
  4. Bak in de tussentijd de spekblokjes krokant in een koekenpan.
  5. Snijd de zoete aardappels open (zoals op de foto) en hol deze nog iets uit met een lepel.
  6. Verdeel de spekblokjes over de zoete aardappels en breek vervolgens boven iedere aardappel een ei.
  7. Bak de zoete aardappels met spek en ei nog ongeveer 20 minuten in de oven.
  8. Garneer met bieslook, peper en zout.

[Pan] Pindang Ketjap (vis gekookt in kruiden)

Indonesische Pindang Ketjap

 Ingrediënten:

– 500 gr. visfilets
– 1 lombok
– 5 sjalotten
– 3 tenen knoflook
– 0,75 ltr. water
– halve eetlepel zout
– 2 serehstengels
– 2 daun salam
– 1 daun djeruk purut
– 1 theelepel laos
– 1 eetlepel asem water
– halve eetlepel ketjap

Bereiding:

Snijd de lombok in ringetjes.
Pel de sjalotjes en knoflook.
Snijd de sjalotjes in plakjes en pers de knoflook uit.
Kneus de serehstengels.
Fruit de kruiden in een beetje olie tot de geur vrijkomt.
Voeg het water toe en breng aan de kook samen met het asemwater.
Voeg de vis toe en laat het rustig sudderen tot de vis gaar is.
Maak het geheel af op smaak met ketjap.

[Oven] Gevulde aubergines (Paleo)

Gevulde aubergines uit de oven.

Voor 3 personen (of een klein gerecht voor 6 personen):

  • 3 aubergines
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 6 trostomaten, in kleine blokjes
  • 1 handvol basilicum, fijngesneden
  • 50 gram paneermeel
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 handvol platte peterselie, fijngesneden
  • 70 gram kappertjes
  • 100 gram Pecorino Romano-kaas, geraspt
  • Olijfolie
  • Ovenschaal

Bereidingswijze:

Doe de aubergines in een ruime pan met kokend water en kook ze zo’n 6 minuten.
Giet ze af en laat ze eventjes afkoelen.
Haal met een lepel, of als dit niet lukt met een mesje, een deel van het vruchtvlees eruit.
Snijd dit fijn en doe in een kommetje.Snijd de tomaten en de knoflook fijn.
Leg de uitgeholde aubergines in de ovenschaal en verwarm je oven alvast voor op 180 ºC.
Doe een flinke scheut olijfolie in een grote (hapjes)pan en bak hierin de knoflook even aan.
Voeg het fijngesneden vruchtvlees van de aubergine en de blokjes tomaat toe en bak
10 minuutjes op medium vuur totdat het een zacht mengsel is geworden, als een saus met stukjes.
Meng ondertussen in een kom het paneermeel, de 2 eieren, de peterselie, basilicum, kappertjes
en de helft van de kaas tot een dik, plakkerig mengsel ontstaat.
Voeg hieraan het tomaten-aubergine mengsel uit de pan toe en roer even goed door.
Vul de aubergines in de ovenschaal met dit mengsel.
Bestrooi met de andere helft van de kaas.
Bak 20 minuten in de oven en zet daarna nog 5 minuten (indien je deze hebt)
de grill-stand van de oven aan om de aubergines mooi te gratineren met de kaas.

Serveer met rijst of couscous en een simpele groene salade.

[Pan] Zelf gekruide Griekse Gyros

Gyros (zelf gekruid)

  • Grieks

Ingredienten 2 personen

Voor het marineren van het vlees:

2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels oregano
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel komijn (gemalen)
1 theelepel tijm (gemalen)
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepel fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
6 eetlepels olijfolie
pond kipfilet
pitabroodjes

Bereidingswijze:

Maak met de olie en de kruiden de marinade.
Snijd de kipfilet in dunne kleine reepjes en meng het door elkaar.
Bij voorkeur een dag van te voren maken, anders zeker 2 uur in de koelkast zetten.
Bak de reepjes kip kort en snel bruin en krokant in de koekenpan.
Serveren met pitabroodjes en knoflooksaus.

Serveertips:

De kant en klare knoflooksauzen vind ik niet lekker, het is een kleine moeite om ‘m zelf te maken:
20 g platte peterselie
3 tenen knoflook (of meer als je ‘m nog sterker wilt maken)
8 el mayonaise
4 el Griekse yoghurt
1 theelepel honing

Persoonlijk vind ik deze gyros het lekkerst met kip.
Je kunt ook on gekruide varkensreepjes (of zelf snijden van varkensfilets) gebruiken.
Naar smaak serveren met tomatenplakjes en/of gebakken uien.

Groente lasagne (Paleo)

 

Groente lasagne


Ingrediënten:  (4 personen)
• 2 courgettes
• 1 ui
• 2 tenen knoflook
• 400g gehakt
• 1 blik tomaten blokjes (400g)
• 1 blikje tomaten puree
• 1 tl oregano
• 1 tl basilicum
• ½ tl tijm
• 100 ml water
• 1 bol mozzarella

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de courgettes in de lengte in plakken van ongeveer 0.5 cm dik.
Snijd de ui in kleine blokjes en de knoflook zo klein mogelijk.
Zet een grote pan met water op hoog vuur en breng het aan de kook.
Zodra het water kookt doe je de plakken courgette in de pan en kook je ze ongeveer 3 minuten.
Zodra de courgette zacht begint te worden haal je ze uit de pan en laat je de plakken uitlekken in een vergiet.
Pak een grote koekenpan en bak de gehakt en ui totdat de gehakt bruin is en de ui zacht.
Probeer nu zoveel mogelijk vet van de gehakt af te gieten.
Voeg nu de tomaat uit blik, tomaten puree, knoflook, oregano, basilicum, tijm en water toe aan de gehakt en ui.
Roer alles goed door elkaar en laat het ongeveer 10 minuten lang op laag vuur sudderen.
Pak een ovenschaal en giet de helft van de gehaktsaus in de ovenschaal.
Bedek de saus met de helft van de plakken courgettes en giet dan de andere helft van de gehaktsaus erover.
Bedek nu de saus met de overgebleven plakken courgettes.
Zet de lasagne nu 30 minuten lang in de oven .
Snijd de mozzarella in dunne plakken en verdeel ze zodat ze de bovenste laag bedekken.
Zet het geheel nu nog 10 minuten in de oven.
Dit gerecht bevat: ± 425kcal, 18 gram koolhydraten, 30 gram eiwitten, 25 gram vet en 4 gram vezels.

Moussaka met zoete aardappel en mozarella (90 % Paleo)

Moussaka met zoete aardappel en mozzarella

INGREDIENTEN  (4 personen)

1 aubergine
1 courgette
1 grote rode ui, gesnipperd
500 g gehakt (het lekkerst met half om half)
500 g zoete aardappelen;
400 ml gezeefde tomaten;
5 tenen knoflook;
1 el. olijfolie; (om in te bakken)
1 el. citroensap;
Zeezout, peper;
Kaneel (veel) naar smaak;
1 tl nootmuskaat; (gemalen)
1 tl komijnzaad; (gemalen)
1 1/2 tl Provençaalse kruiden;
1 1/2 dl (geiten/ amandel of kokos-) room;
250 g (buffel-) mozarella of geitenkaas;
1 groot ei.

Ik heb dit 90% Paleo Moussaka recept gebaseerd op verschillende Moussaka varianten die ik al kende en een aantal ingredienten vervangen (zoete aardappel, (buffel-) mozzarella/ geitenkaas, (geiten/ soya/ amandel/ kokos-) room, kaneel, courgette e.d.) om het Paleo vriendelijk te maken.

Bereidingswijze:

Schil de zoete aardappelen en snij ze in dunne plakken.
Kook de zoete aardappelen 3 a 4 minuten (zodat ze niet papperig worden) en giet ze af.
Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook.
Voeg het gehakt toe en bak het rul.
Breng op smaak met zout, peper, Kaneel en oregano/ Provençaalse kruiden.
Was intussen de aubergine en de Courgette en snijd ze in dunne halve maantjes (plakken), besprenkel ze met citroensap.
Roer nu de aubergine en Courgette door het gehaktmengsel en laat ongeveer 3- 4 minuten zachtjes doorbakken (regelmatig roeren),
dan de gezeefde tomaten toevoegen, aan de kook brengen, daarna nog 5-6 minuten zachtjes laten door koken .
Meng in een kom de kookroom, het ei en de komijn, nootmuskaat, klein snufje oregano of Provençaalse kruiden, beetje zout en peper en een snuf kaneel.
Snijd de Mozzarella in dunne plakken.
Vet een ovenschaal in en doe daar eerst een laag gehaktsaus dan een laag aardappelschijfjes, herhaal dit (dus 2 lagen van beiden) en eindig met een laagje gehaktsaus. Schenk het roommengsel er over en bedek met de schijfjes mozzarella.
Bak de ovenschotel in ca. 20 minuten goudbruin.

Serveertips

Heerlijk met (Griekse) salade