[Kamado] Saté voor je BBQ

Saté voor op je BBQ

INGREDIENTEN 6 personen

  • 1 kilo kipfilet (liefst pootfilet, vraag het de (Biologische) slager, anders borstfilet ) of anders kalkoenfilet
  • 250 gram ui
  • Sambal Badjak (extra heet) of Brandal (geen Oelek!)
  • Honing of flinke eetlepel suiker
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 1 kop Ketjap (de zoete zoals Manis)

LET OP!:

Gebruik voor de Sambal en Ketjap GEEN Conimex!
Ik gebruik voor de Sambal het merk Koningsvogel en voor de Ketjap de witte plastic flessen uit de Toko of de beter gesorteerde supermarkt.
Eigen merken van de Toko zijn vaak ook heel OK.

HULPMIDDELEN
– BBQ, (bij voorkeur een Kamado ;-)), maar kan natuurlijk ook elektrisch of in de ovengrill
– Schaal om te marineren
– (Scherp)Keukenmes
– KnoflookpersIngrediënten
Dit is een heerlijke Saté op basis van het recept Hete (of minder hete) Kip.
In de zomer een echt SUCCES, eenvoudig en erg lekker, wel met de goede Pindasaus (niet die van de Patat – Chinees).

Voorbereiding:

Stap 1
Pureer de uien samen met de 2 tenen knoflook tot moes (belangrijk! Er mogen geen harde stukjes inzitten) in de keukenmachien, dat is makkelijk.
Of, The old fashioned way: of wrijf de uien en de knoflook fijn in de Oelekan, veel werk.
Doe het uien en knoflookmengsel in een grote kom/schaal en voeg 1 kop zoete ketjap toe, een scheut honing (mijn voorkeur) of een flinke schep kristalsuiker.
Daarna de sambal, Badjak en Brandal zijn gebakken sambal en het meest lekker, ik gebruik eigenlijk altijd sambal Badjak (extra heet, want je hebt ze in meerdere variëteiten).
Het leuke is nu dat je het zo mild en heet kan maken als je zelf wilt. Maar mijn advies is: begin met een flinke eetlepel, de ervaring leert je of het teveel of te weinig is.
Dus, gewoon weer proberen.
Hierna voeg je de sap van 1 citroen toe, nu alles goed mengen, als het goed is heb je een mooie homogene, welriekende marinade gemaakt, heerlijk!

Stap 2
Snijd de kip/kalkoen filet in niet te kleine stukken, liefst stukken van ca. 3  tot 4 centimeter (blijft sappiger op de BBQ!)

Nu je de marinade klaar hebt doe je de kip/kalkoenstukken bij de marinade en schep je het goed om zodat alle kip/kalkoenstukken bedekt zijn met marinade.
Nu zet je de schaal in de koeling (liefst minimaal 6 uur, maar als je honger hebt is een half uur tot één uur ook OK, smaak is dan wel minder intens.
Het is wel goed om af en toe (een paar keer is genoeg, het moet niet te vermoeiend worden) de kip/kalkoenstukken om te scheppen zodat alle stukjes overal in aanraking komen met de marinade.

Stap 3
Neem de kip uit de marinade en laat ze uitlekken (vergiet is handig), of, dat doe ik meestal, ga prikken met de grote metalen of bamboe (wel de grote variant) saté prikkers en leg de geprikte stokken in een schaal (de overtollige saus druipt er dan vanaf).
Ongeveer 3 tot 4 stukken per stok en het vlees niet tegen elkaar aandrukken, ze vinden wat ruimte fijn.

International Cooking Blog

 

Ik zie Paleo meer als een levenswijze, maar je kunt het vergelijken met een low-carb dieet.
Je eet nog steeds koolhydraten, maar alleen van de juiste bronnen.
Je voelt je hierdoor energiek, mede omdat je snel die extra kilo’s (met inbegrip van buikvet) begint te verliezen.

Ik gebruik altijd de 80/20 regel, wat betekent dat ik probeer om alle gerechten voor ongeveer 80% of meer aan de Paleo regels te laten voldoen.
De resterende 20% is wellicht niet altijd volledig Paleo maar blijft wel gezond.
Als je het op deze manier toepast dan is het (in mijn ervaring) gemakkelijker toe te passen en het wordt geen must!

Wil je Paleo alleen gebruiken om gewicht te verliezen dan adviseer ik je (de eerste 3 maanden) volledig volgens de Paleo regels te eten.
Je zult dan op een eenvoudige manier tussen de 10 en 15 kilo aan gewicht verliezen!

 

Vlees:
Rundvlees, varkensvlees, lam, kalkoen, kip en ander gevogelte.

Vis:
Kabeljauw, zalm, sardines, haring, makreel, ansjovis, paling en lophius (de zeeduivel familie).

Zeevruchten:
Garnalen, garnalen, kreeft, mosselen, oesters en krab.

Groenten:
uit de nachtschadefamilie (eet beperkt) : Tomaten, aardappelen, aubergine, paprika, pepers en goji bessen. 

Alle andere groenten:
Eet zoveel als je wilt. Vooral donkere bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en sla worden aanbevolen.

Zaden:
Zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten, chia zaden, lijnzaad, hennepzaad, granaatappel zaden, abrikozenpitten, sesamzaad,
komijnzaad en druivenpitten.

Fruit (eet beperkt max 2 porties per dag.):
Appels, sinaasappels, bananen, aardbeien, meloen, watermeloen, kersen, druiven, bosbessen,
avocado’s, frambozen, nectarines, perziken, abrikozen en ananas.

Dranken:
Water, koffie en thee (max 2 per dag). Beperk alcohol zoveel mogelijk of drink het helemaal niet.

Gezonde koolhydraten (eet met mate):
Quinoa, haver, zoete aardappelen, witte rijst, rijstwafels en donkere chocolade (70% +).

Oliën en vetten:
Lijnzaadolie, kokosolie, extra vergine olijfolie, notenolie en vet in avocado’s.

Peulvruchten:
Peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen, enz.) worden ontmoedigd. Ze bevatten fytinezuur korrels als een natuurlijk afweermechanisme van de plant.
Door teveel fytinezuur ga je de vetverbranding vertragen omdat belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en zink minder goed worden geabsorbeerd.
Noten en zaden bevatten ook fytinezuur, maar ze zijn toegestaan binnen Paleo, eet er echter niet teveel van.

nodiary

Hoe zit het met melk?

Het goede van melk:
De hoeveelheid complexe vetzuren helpen vet te verbranden.
Het bevat ook gezonde bacteriën die de darmflora stimuleren en het is zeer praktisch voor de lunch of een snelle snack.

Het negatieve van melk:
Er zitten steeds vaker hormonen in waardoor allerlei cellen in je lichaam groeien.
Sommige zijn goed, andere weer slecht. Melk bevat ook lactose (melksuiker), waar je gevoelig voor kan zijn.
Dit heet lactose-intolerantie. Zelfs als je geen lactose-intolerantie hebt, is het geen goed idee om een pak melk van de supermarkt te kopen.
De koeien worden gevoed met graan en maïs, waardoor de melk van lage kwaliteit is, de omega 3: 6 verhouding uit balans raakt,
waardoor het gewichtsverlies vertraagd wordt.

Tijdens het Paleo dieet, kun je in plaats van melk het beste suiker-vrije amandelmelk drinken.

Er is ook melk met een hogere voedingswaarde, zoals:

  • Griekse yoghurt
  • Oude kaas
  • Kefir
  • Roomboter

Wat je ook doet:
Eet of drink melk zonder suiker of schadelijke zoetstoffen en kies (indien mogelijk) altijd voor de biologische variant.

Suggesties en vragen zijn altijd welkom.

Klik rechtsboven op de pagina op de menuknop voor de recepten
of meld je vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief.

 

Groetjes,
Leo Jaspers

 

[Kamado] Kansas City Spare ribs

Kansas City Spare ribs

Ingrediënten voor 4 (grote) porties
2,5 kg Spare ribs

Rub
2 cups bruine suiker
1/2 cup mosterdpoeder
1 eetlepel cayennepeper
1 eetlepel gerookte paprika
1 eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel uienpoeder
1 eetlepel zout
2 theelepels versgemalen zwarte peper

De avond voor je de ribs wilt gaan maken, meng je de ingrediënten voor de rub.
Verwijder het witte vlies van de spareribs.
Gebruik hiervoor een lepel om het vlies los te krijgen en trek het dan van het vlees af.
Wrijf de ribben in met de rub.
Dek de ribs af, zet ze in de koelkast en laat de rub een nacht intrekken.

Kansas BBQ Saus
2 eetlepels zonnebloem olie
1 ( ongeveer 2/3 cup ) kleine ui , fijn gesneden
3 kopjes water
1 cup ​​tomatenpuree
1/2 cup bruine suiker
2/3 cup appelazijn
1/4 cup melasse (je kunt ook suikerstroop gebruiken)
1/2 theelepel cayennepeper
1/4 theelepel gerookt paprikapoeder (pimenton)
1 theelepel zout
1 theelepel vers gemalen zwarte peper

Benodigdheden

Doe de olie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin de ui tot die glazig is.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat die een half uur tot 45 minuten zachtjes koken.
Roer af en toe goed door.

Steek de barbecue aan en verwarm deze tot ongeveer 120 graden.
Maak de BBQ klaar om indirect te grillen en plaats een druipbakje.
Leg je de ribs op het rooster, houd er dan rekening mee dat je ze regelmatig (elk half uur) draait.
Na het eerste uur dat de ribs in de BBQ zitten, voorzie je ze elk half uur met een laagje van de BBQ saus.
Na 3 tot 4 uur zijn de ribs gaar.