Gerookte eend

Gerookte eendenborstfilet

Ingrediënten
4 eendenborstfilets
1 flespompoen
300 gram (zoete) aardappels
300 gram wilde bospaddestoelen mix
300 ml bouillon (eventueel weglaten voor volledig Paleo)

Bereiding

Kerf het vet van de eendenborsten kruislings in met een mes.
Wel het rookhout in water, we gebruiken hiervoor een houtsoort die een wilde rooksmaak geeft, zoals hickory of appel.
Laat het hout circa een uur in het water wellen en giet het dan af.
Ondertussen kun je de Kamado klaar maken voor indirect grillen op 130 graden.
Plaats de eendenborstfilets met het vet naar boven op het rooster (zet er wel een lekbakje onder).
Gaar de filets tot 52 graden kern en pak ze dan in aluminiumfolie en laat ze 10 minuten rusten.

Tijdens het roken schil je de flespompoen en de (zoete) aardappels en snijd deze in kubussen van circa 2 a 3 centimeter.
Doe de blokjes in de gietijzeren Dutch Oven of Gietijzeren wok.
Voeg 300 ml bouillon toe en zet deze in de kamado als de kerntemperatuur van de eendenborstfilets zo’n 42 graden is.
Het moet nog 20 minuten kunnen stoven.
Als je de eendenborstfilets uit de kamado haalt en inpakt in folie, haal je de heatdeflector weg en laat je de temperatuur naar 200 graden stijgen.

Let wel op dat de stoof niet te droog wordt, voeg dan iets bouillon toe.
Voeg ook het paddestoelen mengsel toe aan de stoof en roerbak het geheel in 5 minuten.
Haal de pan van het vuur en grill de eendenborstfilets een paar minuten aan beide kanten zodat er mooie grillstrepen ontstaan.
Laat nog even rusten in aluminiumfolie en dien op met de stoof.

 

 

Paleo by Leo